Wednesday, April 8, 2009

perah otak yg botak..


Ada 3 orang member kamcing pergi bercuti di Pulau Tioman. Sampai kat sana, mereka pun pergi la cari resort tempat persantaian mereka untuk semalam. Fikir punya fikir...last-last dapat la satu resort yang sewanya cuma RM30 satu malam.

Since mereka ini member kamcing gila-gila, mereka pakat nak sewa satu bilik aje dan tanpa banyak soal, masing-masing keluarkan seorang RM10. Kira 3 orang, cukup lah RM30. So bila dapat kunci je, mereka terus pergi ke bilik.
Lepas mereka blah pergi bilik, minah cun kat front office itu baru teringat yang sekarang ini resort dia tengah buat promotion. So, satu bilik cuma RM25 aje.

Minah ini pun panggil bell boy suruh pulangkan balik lagi RM5 kat mamat 3 orang itu. On the way nak pulangkan duit itu, si bell boy ni terfikir yang duit belen ada RM5. Mamat tu ada 3 orang. Camna nak bagi duit tu sama rata kat mereka?? Fikir punya fikir, last-last mamat ni dapat idea. Dia pulangkan seorang RM1 kat mamat itu. Then belen lagi RM2. Dia ambik buat beli jajan.

Maknanya, mamat 3 orang tu cuma bayar duit chalet seorang RM9. Total mereka bayar adalah RM9.00 x 3=RM27. Mamat bell boy tu ambik RM2. So total semua sekali RM27 + RM2 =RM29.
Persoalannya...

Mana pergi lagi seringgit....?????????????

6 comments:

sYafiQ said...

ini tipu nie..
ade plk jmlh yg dh byr tmbh ngn rm 2..

jwpn nye:

kat chalet rm 25
kt 3 member rm 3
kt bell boy rm 2

npe plk tmbh rm 27 ngn rm 2 ??
sbb jmlh yg drg byr mmg rm 27, rm 25 kt chalet n rm 2 kt bellboy..

tipu je cite nie..

huhu...

miss kecik said...

sbb jmlh yg drg byr mmg rm 27, rm 25 kt chalet n rm 2 kt bellboy..<------ pe ni?mksdny tul la rm27 + 2? penin.....

sYafiQ said...

yang die bayar rm 27

rm27 = rm25(chalet) + rm2(bellboy)

kalau rm27 + rm2 mksd nye die tmbh rm2 2kali..

rm25+rm2+rm2

mknenye cite tu da tipu kite..

kihih...

HambaNYA said...

senang je... korang bdua nie..
Jumlah smua.. RM30....
okay pastu da kna tolak 5 ringgit kan..
so kat kaunter ader RM25..
ok kan?
pastu RM5 bg kat bell boy...
yang skrg si dila pg kate diaorg byr RM27 tu nk memeningkan anda..
smua ade 30 ringgit ok

ni rumus dia...

30=25(kat kaunter)+3(pelanggan)+2(rasuah yg diambil oleh bellboy)

so same la 30 rgt..
hahaha

ko pn fiq da terikut plak.. hahaha...

yanafia said...

kecik..
link me back by my 2nd blog..
coz i do link uuu

zaradgreat said...

diba.sila amek award kat blog aku

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...